By using our website, you consent to the use of cookies in the Cookie Policy.
Menu
Magyar hu
English en
Your are here: > Home >

Unikornisok

Egyszarvú (lat. Unicornis), ló alakú mitikus állat, lófeje, fehér lóteste és őzlába van, homloka közepén egyenes, hegyes szarvval.Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják. Már az ókori íróknál is feltűnt, például ArisztotelészPlinius és Aelianus műveiben. Egyes utazók Afrika belsejében, állítólag egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak.

Különösen a középkorból maradt fenn sok ábrázolása; kedvelt volt címerállatként is. A szűziességnek vagy Szent Jusztiniának volt a jelképe. Még a 18. században is gyakran megjelent az egyszarvú alakja a patikák ajtaján.Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti; az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét.

Több középkori uralkodó kincstárának volt megbecsült darabja egy egyszarvú-szarv – ezekről később kiderült, hogy nem a mondabeli állatnak, hanem egy tengeri emlősfajnak, a narválnak az agyara, amit a vikingek adtak el nekik igen magas áron (időnként egy kastély értékének megfelelő összegért).

Az egyszarvú Skócia nemzeti állata, és a 12. század óta használják heraldikai jelképkén.

Manapság nagyon népszerű a kislányok körében a meséknek köszönhetően, mint például a My little Pony. 

forrás: Wikipedia

Labels attached to the content: Unikornis